Däck för bensinbilar jämfört med elbilar och hybrider

sommardäck

Skillnaden mellan däck för bensinbilar och för el- eller hybridbilar är att när du har en elmotor för att driva bilen måste du ha många tunga batteripaket. Detta kommer att lägga mycket vikt och för att säkerställa att en elbil kan få ett tillräckligt avstånd måste de lägga till tillräckligt mycket batteripaket. Det finns också en mer direkt kraftöverföring till drivaxeln, så det finns ett högre vridmoment som kan slita på däcken snabbare. Detta förutom den extra vikten gör att däcken slits mer och du behöver därför däck som är mer slitstarka. Det är viktigt när du väljer däck till en elbil eller hybrid att de rekommenderas för denna användning.

När du väljer däck till en vanlig bensindriven bil med förbränningsmotor vet du att alla däck är dimensionerade för att hantera det. För sommardäck är det ganska rakt framåt, medan du för vinterdäck kan stöta på fler utmaningar med ditt däckval, eftersom du måste hitta bra däck som passar ditt område och är lämpliga för en elbil.

När du kör en elbil eller hybrid måste du troligtvis rotera däcken oftare för att jämna ut det högre slitaget. När du har en skillnad på 2-3 mm mellan de främre och bakre däcken är det dags att byta plats. Vanligtvis kunde detta ha gjorts när du byter mellan sommar- och vinterdäck, men nu med den högre slitaget, kan du behöva göra det under säsongen för att säkerställa att du har liknande grepp på alla däck runt bilen.

Att ha däck med lågt rullmotstånd blir ännu viktigare för elbilar, så att du kan få mer avstånd från varje laddning. Eftersom du inte kan ladda ett fordon snabbt medan du kör genom att bara stanna vid en tankningsstation och sedan fortsätta körningen måste du se till att du får maximalt avstånd från varje laddning. Detta underlättas genom att ha däck med lågt rullmotstånd som använder mindre energi när de rullar och de slits ut långsammare.

Hybridbilar drivs faktiskt av en kombination av bensinmotor och elmotor där detta tekniskt avancerade system använder datoriserade kontroller för att göra det möjligt för hybridfordon att ständigt växla mellan bensin och elmotor, tillsammans med att bibehålla batteriladdningen tillsammans med många andra komplexa uppgifter. Detta gör hybridbilen mer flexibel med en längre räckvidd än elbilar eftersom den inte behöver anslutas. Fördelen är att den fortfarande förlitar sig på bensin och därmed är mindre grön. Du har dock back-up med att kunna använda bensin om batterierna är tomma och du kan därför också utöka det utbud du kan få utan problem, vilket du kan ha med en ren elbil.

Mer information om att välja däck till hybridbilar finns på https://www.nokiantyres.se/